24. srpnja 2020.

Održan plenum – prvo kolo u Pleternicu

Jučer je u Bukovlju održan Plenum klubova 3. HNL Istok na kojem su se pojavili predstavnici svih 18 klubova koji će u novoj sezoni igrati u tom natjecanju.

Predsjednik NS Osječko baranjske županije Ante Vučemilović-Šimunović izvjestio je o odlukama IO HNS-a kojima je i definitivno potvrđeno da je budućnost hrvatskog nogometa u periodu od 6 godina – tri jedinstvene lige, pa će tako 1. HNL i dalje brojati 10 klubova, 2. HNL će imati 12, a jedinstvena 3. HNL u kojoj će biti i druge momčadi prvoligaša 16 klubova. Isto tako poznata je dinamika smanjivanja liga, sljedeće sezone iz 2. lige ispadaju tri kluba, dok ulazi samo jedan od 5 trećeligaških prvaka koji će proći kroz kvalifikacije. U sezoni nakon toga, iz 2. HNL ispada 5 klubova uključujući druge momčadi prvoligaša, a ponovno ulazi samo jedan. Što se 3. HNL Istok tiče, ona se već u sljedećoj sezoni vraća na 16 klubova što znači da će ispasti minimalno 3 kluba ako nitko od slavonskih drugoligaša ne ispadne, a prvak izbori plasman u 2. HNL, jer će prvaci obje MŽNL imati pravo ulaska u trećeligaško društvo.

Što se tiče financijskog dijela dogovoreno je da će klubovi koji su platili kotizacije za proljetni dio prošle, neodigrane sezone, biti oslobođeni plaćanja kotizacija, odnosno isti će im biti priznat za jesenski dio nove sezone. Kotizacija ostaje na iznosu od 5000kn, taksa glavnog suca je 450kn, pomoćnika po 300 a delegata 350kn.

Manje ždrijebom, a više dogovorom klubova do kojeg je došlo kako bi susjedi igrali u različite dane domaće utakmice, stvoren je i raspored natjecanja, pa se u prvom prvenstvenom kolu sastaju:

ČEPIN – ZRINSKI

BEDEM – VIHOR

BELIŠĆE – VUKOVAR

SLAVIJA – KUTJEVO

MARSONIA – SLAVONAC

GRANIČAR – SLAVONIJA

VUTEKS – VALPOVKA

NAŠK – SLOGA

ĐAKOVO CROATIA – ORIOLIK

Nakon toga u Kutjevo stiže nesuđeni drugoligaš Marsonia, treće kolo ćemo u Županju dok će četvrto za proslavu Dana Grada u goste doći stari sportski prijatelj i suparnik Vuteks Sloga s kojima su Zeleni uspostavili izuzetno dobre i prijateljske odnose posebno kroz borbu u MŽNL za zajednički plasman u Treću HNL.

JOŠ NOVOSTI

TABLICA PORETKA

POS KLUB BOD
1 Graničar Županja 37
2 Slavonija Požega 35
3 Slavija Pleternica 32
4 Bedem Ivankovo 31
5 Borac Kneževi Vinogradi 30
6 NAŠK Našice 29
7 Oriolik Oriovac 28
8 Vuteks Sloga Vukovar 28
9 Kutjevo 28
10 Čepin 26
11 Sloga Nova Gradiška 25
12 Valpovka Valpovo 24
13 Svačić Stari Slatnik 24
14 Đakovo Croatia 17
15 Darda 15
16 Omladinac Gornja Vrba 15